Bukken, tillen, zitten, lopen. Het zijn dagelijkse activiteiten waar u eigenlijk niet bij stil staat. Tenzij er klachten ontstaan … U heeft last van stijfheid, moeite met lopen. Dan blijkt het artrose te zijn. Beweegpunt Heiloo is uiterst deskundig op het gebied van houding en bewegen. Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een chronische aandoening, zoals artrose.

Wat is Artrose?

Artrose of gewrichtsslijtage is een reumatische aandoening die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast. Men spreekt ook wel van ‘gewrichtsslijtage’. Artrose komt onder andere voor in de gewrichten van de heup en de knie, de nek, de onderrug en de handen.

Een achteruitgang in de kwaliteit van het kraakbeen hoeft niet meteen tot klachten te leiden, maar op den duur kan pijn het gevolg zijn. Deze pijn ontstaat meestal geleidelijk en treedt vooral ‘s ochtends op en bij bewegen en belasten van het gewricht. Ook het beginnen met bewegen na een periode van rust kan pijnlijk zijn. Bovendien kan stijfheid ontstaan en is het mogelijk dat coördinatie en spierkracht afnemen.

We gaan even wat dieper in op artrose van de heup en de knie:

Artrose in de heup of de knie kan belemmeringen veroorzaken bij lopen, gaan zitten en traplopen. Mensen met ernstige artrose kunnen zich vaak moeilijk verplaatsen en zijn soms onvoldoende in staat zichzelf te verzorgen (bijvoorbeeld problemen met het aantrekken van schoenen).

U heeft artrose en wat nu?

Bewegen: De voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewricht worden gestimuleerd door beweging; op die manier kan mogelijk een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen. Als u regelmatig beweegt worden ook de spieren, pezen en banden rondom het aangetaste gewricht sterker, waardoor zij de schokken beter kunnen opvangen. Bovendien kunt u meer zelfvertrouwen krijgen. Goede bewegingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en bewegen in het water.

Onze therapeuten leren u:

  • oefeningen om de artrose klachten te verminderen.
  • tijdens de activiteiten van alledag op een goede manier met de pijn en de stijfheid om te gaan.
  • het vinden van een evenwicht tussen wat u doet (belasting) en wat uw lichaam aankan (belastbaarheid).
  • optimaal gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden, zodat u ook op lange termijn baat hebt bij de behandeling

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact  met ons op of meldt u aan via het aanmeldingsformulier