Bekkenklachten

 Pijn in stuit, lies, lage rug, heupregio of bilspieren kunnen geleidelijk ontstaan maar ook  veroorzaakt worden door  een val, het langdurig aannemen van een verkeerde houding of zware belastende activiteiten. Ook incontinentie voor urine en/of ontlasting en verzakkingsklachten kunnen ons dagelijks functioneren behoorlijk beperken. Door gerichte therapie kunt u  hier wat aan te doen! Dit geldt voor zowel de problematiek veroorzaakt door het niet goed functioneren van de bekkenbodem, als de klachten die veroorzaakt worden door te weinig stabiliteit of een verkeerde stand van de rug, het bekken, de heupen, knieën of voeten.

Bekkenklachten en zwanger?

Alle vrouwen hebben tijdens de zwangerschap beweeglijkheid ofwel instabiliteit in hun bekken. Gelukkig maar, want dat helpt tijdens de bevalling. Sommige vrouwen hebben onder andere hierdoor bekkenpijn. De pijn wordt gevoeld rond het bekken: in de onderrug, het stuitje, in de liezen, op of rond het schaambeen, soms uitstralend de bovenbenen. Vaak levert het problemen op bij omdraaien in bed, opstaan uit bed of stoel, lopen, traplopen, bij huishoudelijke taken zoals: stofzuigen, koken, strijken etc, bij fietsen, in / uit de auto stappen en auto rijden..

Kortom, het kan een behoorlijke impact hebben op uw dagelijks leven!

De oorzaak?

Het hormoon relaxine, wat vrij komt in het lichaam en ervoor zorgt dat de banden rond de gewrichten, dus ook rond het bekken, wat losser en soepeler worden. Het bekken is wat flexibeler, de baby kan daardoor makkelijker door het geboortekanaal tijdens de bevalling. Omdat het bekken minder stabiel is, wordt deze ook minder belastbaar. Het bekken wordt juist zwaarder belast door de zwangerschap. Een verkeerde houding en asymmetrische bewegingen geven ook overbelasting op het bekken en de rug.

Kun je er wat aan doen? 

Aan de hormonen niet, maar aan de manier van bewegen wel!! Door tijdig te werken aan een juiste spier/bekkenbalans en een goede manier van bewegen! Kijk voor meer informatie op bekkenoefentherapie

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact  met ons op of meldt u aan via het aanmeldingsformulier